Boyden Library

The existing Boyden Library in Foxborough, built from 1967-1968, is a surviving example of mid-century brutalist architecture. By its design and nature of untouched longevity, it is a beautifully honest representation of construction method and structural integrity, yet was in need of an expansion and reconfiguration. A proposed renovation of the existing 20,833 sf space included replacement of mechanical systems, roofing, windows, elevator, addressing all handicap accessibility issues, and removal of all asbestos.

Working closely with the trustees, building committee, and neighboring community, the new addition is designed to complement the original building geometry and material palette of concrete, glass and monolithic limestone panels. It takes cues in interpreting the original design by continuing the horizontal datum and patterns of fenestration for a unified building. The additional 13,800 sf provides much-needed space to the library's growing collection for the next 20 years. The top floor houses an inviting and accessible children's area which doubled the size of the existing area. Another program element in high demand from the community was a new books and media area which is located on the ground floor. Additionally, more than thirty computers are available to the public and an improved meeting room provides space for Foxborough's community groups and organizations.

The $11.6 million project is partially funded through a $3.6 million construction grant from the Massachusetts Board of Library Commissions and an additional $7.5 million of town-approved funding. Other funds will come from a fundraising campaign and private funds which includes money from the library’s trust fund and donations.

Photography by Bruce T. Martin. More photos coming soon.