Harvard Town Hall

In 2013, LLB began an exhaustive existing conditions assessment of the Town Hall which resulted in the preparation of construction documents for the restoration of the exterior and the renovation of the interior. One of the town’s goals was to restore the building as close to the original 1870’s design requiring the recreation of a cupola that had been part of the original design. This was possible through the careful study of historic photographs.

Examination of each historic facade determined levels of deterioration and the appropriate approach to restoration at each piece of siding and trim. Improvements to the exterior of the building included a new asphalt shingle roof, the addition of energy-efficient insulation and aluminium clad wooden windows and cedar siding that replicate the historic character. To bring the town hall into compliance with current building codes, a new exterior entrance and interior vertical lift was also added to comply with accessibility requirements. Interior upgrades included an energy-efficient boiler and water heater, and new fire protection and electrical systems.

LLB also worked with the town to redesign the interior space layout, to better reflect how the town hall operates today, including the addition of much needed large and small conference rooms.